Escola d’Estiu 2023

L’Escola d’Estiu d’Educació Sexual Feminista pretén ser un espai de trobada, revisió, debat i reflexió dirigida a professionals, educadores, famílies i a totes aquelles persones que estiguin interessades en l’educació sexual de criatures, adolescents i joves.

L’objectiu de l’escola és generar un espai de crítica i autocrítica que ens permeti ampliar la mirada de la sexualitat, qüestionar-nos les pràctiques professionals i adquirir noves eines que millorin les nostres intervencions educatives.

Per a fer-ho, volem crear un espai participatiu i dinàmic a través de tallers, xerrades, ponències i propostes artístiques al voltant de diferents temàtiques relacionades amb la sexualitat i l’educació sexual.

L’escola d’estiu pretén també, ser un espai de coneixença que faciliti la creació i consolidació d’una xarxa de professionals del territori que es dediquen a l’educació sexual des d’una perspectiva feminista.

Dades

Quan

El 15 de juliol, de 9:30h a 20h.

Save the date!

On

Les jornades tindran lloc a Cardedeu, a l’espai gastronòmic Tarambana.

Què

Descarrega’t el programa complet:

Inscripcions
9:30 a 10h

Inscripcions

Tindreu mitja hora de marge per inscriure’us a les jornades! Sigueu puntuals 😉 

Amb Mandràgores

Benvinguda i presentació:
10 a 11h

10 a 10.15. Presentació de les jornades

L’equip de Mandràgores donarà la benvinguda i farà una breu presentació de la cooperativa i del projecte de l’escola d’estiu 

Amb Mandràgores

10:15 a 11:00. Què en pensen les joves sobre l'educació sexual?

Les joves de la Paki, casal de joves de Cardedeu, explicaran des d’una perspectiva crítica quina visió tenen sobre l’educació sexual i presentaran el seu darrer projecte. 

Amb col·lectiu de Joves de la Paki 

Xerrades: 11 a 12:30

Xerrada 1. Com acompanyem les adolescències trans?

Un repàs de l’evolució dels discursos, reivindicacions i experiències trans per ubicar-nos en l’actualitat i en com es configuren les adolescències trans del moment, que ens permeti enfocar les estratègies i tenir eines per l’acompanyament.

Amb Teo Pardo

Xerrada 2. El terror sexual com a mecanisme de control

Quina funció social fan els discursos del perill sexual cap a les noies adolescents? Com interfereix en la construcció de la seva sexualitat? Revisem com s’enfoca en els últims temps als mitjans de comunicació i a la societat i repensem la prevenció de les violències des d’una perspectiva empoderadora que no alimenti el terror sexual.

Amb Ana Burgos

Xerrada 3. Trencant tabús. La sexualitat en la diversitat funcional

La història de la sexualitat de les joves amb diversitat funcional és una història sovint de vulneració de drets per manca de reconeixement, escolta, autocrítica, formació, eines… Com a professionals i famílies,
com podem acompanyar-la de manera respectuosa? Quines necessitats i reptes ens planteja?

Amb Gemma Deulofeu

Tallers:

13 a 14:30

Taller 1. Desmuntant al macho alfa, masculinitats i sexualitat

Com es construeix la sexualitat en la masculinitat? Es pot desactivar la masculinitat tòxica quan triomfa a l’aula? Com treballem amb els grups de nois? I a casa? Eines i estratègies d’intervenció per no morir en l’intent.

Amb El Taller

Taller 2. No, no era una cigonya. L'acompanyament de la sexualitat en la infància

La sexualitat forma part de nosaltres des que naixem, però… sabem realment com acompanyar-la? Quan hem de parlar de què? Com ho hem de fer? Quines oportunitats ens ofereixen les criatures per a ferho?

Amb Stefania Angella.

Taller 3. Lios, amors, crush... què està passant amb les relacions? Crítiques i propostes des del teatre de les oprimides

Els referents audiovisuals, musicals, literaris…estan plens de relacions sexoafectives amb dinàmiques tòxiques i viciades. Com podem oferir models saludables que siguin atractius per a joves i adolescents? Com facilitem que s’adquireixin habilitats per a detectar dinàmiques tòxiques? Volem abordar aquesta temàtica aterrant-ho al treball amb joves a través del Teatre de l’Oprimit.

Amb Aurea Ayon

Descarrega’t el programa complet!

Espai paradetes i exposicions

Durant l’estona del migdia comptarem amb un espai de paradetes. Hi haurà un estand on tindrem materials propis de Mandràgores, una  parada on mirar i comprar llibres de la mà de Badallibres i també jocs i materials pedagògics amb Artijoc.

De 16h a 19h comptarem amb la presència de l’exposició del projecte Gencosmic, que treballa per visibilitzar la diversitat genital!

Dinar

El Tarambana, l’espai on es realitza l’escola d’estiu, és  també un restaurant de cuina ecològica i de proximitat, amb opcions vegetarianes, veganes i intoleràncies. El menú de cap de setmana són 22€, amb opció de fer mig menú (és força abundant). Si us voleu quedar a dinar, indiqueu-ho a la inscripció!

Ponència:

17 a 18:30 

Educació sexual amb mirada interseccional

Com podem posar en pràctica una mirada interseccional en l’àmbit de l’educació sexual?
Els darrers anys ha crescut la preocupació i necessitat d’incorporar la perspectiva interseccional, especialment antirracista, en l’àmbit de l’educació sexual. Quins reptes se’ns plantegen? Quins privilegis ens qüestiona?

Volem abordar els processos i les dinàmiques que es produeixen quan la diversitat sexual i de gènere s’encreua amb la diversitat cultural. En particular, com afecten els processos de racialització i la forma amb què interseccionen amb els diferents privilegis i opressions que intervenen en l’àmbit de l’educació sexual.

També volem reflexionar al voltant del rol de les professionals i oferir eines teòriques i   pràctiques per a l’aplicació d’aquesta perspectiva.

Amb Carol Astudillo i Adriana Torroella

Peça teatral

19:00 a 20:00

 

Que no salga de aquí. Una historia intersexy

LGTB…I. És el temps de la I. O no. L’última de les lletres està sortint de l’armari. Encara -en el millor dels casos- aquesta lletra té mig cos dins del closet. De vegades aquest cos només empeny la porta de l’armari. Un cos intersexual que pateix l’estigma del monstre i el càstig del silenci. Un cos mitològic ben real des de l’inici dels temps.

Un cos negat de plaers i ofegat en les pors. Plaers que són ben seus i pors que són ben nostres. Que no salga de aquí és el talk show que, nit rere nit, ens demostra que calladetes estem més guapes. La convidada d’aquesta edició és Cristina R, una jove hermafrodita a qui la seva Amiga Íntima, l’intrèpid Reporter i el Gran Expert del programa volen ajudar a convertir-se en una persona completament normal. Ho intentaran, com sempre, amb el rigor i la humanitat que els caracteritza.

Amb Laura Vila Kremer, Raquel Loscos, Víctor Ramírez Tur i Cristina R.

Descarrega’t el programa complet!

Ponents

Ana Burgos García

Activista feminista, antropòloga i periodista especialitzada en gènere, drogues i violències
sexuals. Actualment és coordinadora del Projecte Malva, per a la incorporació de la perspectiva de gènere en l’àmbit de drogues, i de l’Observatori Noctàmbul@s, per a la prevenció de violències sexuals en contextos d’oci nocturn, a la Fundació Salut i Comunitat. És integrant de la Xarxa Estatal de Gènere, Drogues i Addiccions, del col·lectiu Memes Feministas i del grup de teatre de les oprimides Averlasailas.

Gemma Deulofeu Villanueva (ell, ella, elli)

Té formació en psicologia i sexologia amb perspectiva de gènere i s’encarrega de l’atenció psicoeducativa dirigida a persones amb diversitat funcional, al CJAS. S’ha especialitzat en Sexualitats i Vincles amb perspectiva en la Diversitat funcional i en victimologia i diversitat funcional (atenció a víctimes i victimaris amb DF). Treballa fent formació, tallers i acompanyaments a professionals i famílies, amb DINCAT i al CJAS i col·labora com a docent en 4 postgraus relacionats amb la diversitat funcional i la sexualitat. Publicacions destacades: Guia salut Sexual,  Sexualízate i  Sensuales, relatos de Sexo y Afecto en la Disapacidad.

Teo Pardo

Activista trans i feminista. Expert en educació sexual feminista amb petits i grans. En l’actualitat és professor de biologia pel Departament d’Educació i formador per diferents entitats i institucions. Ha col·laborat en diverses antologies transfeministes com: Transfeminismos: fricciones, epistemes y flujos (Txalaparta, 2013) i (h)amor 6 trans (Contintametienes, 2021). També ha coescrit diverses guies de la col·lecció “Claus reflexives per a l’educació sexual”, publicades pel projecte Sexualitats de Sida Studi.

Stefania Angella

Terapeuta Gestalt, sexòloga, coach i educadora social. Ha treballat com a educadora de carrer,
en tema d’ocis i consums; com a dinamitzadora amb famílies, joves i infants i s’ha especialitzat en l’acompanyament a famílies i adolescència. “De mi puc dir que sóc dona, mestissa, filla i mare, o així se m’ha definit. Jo l’he agafat i en el camí vaig trobant la meva pròpia forma de ser-ho i viure-ho. Trobo que l’educació sexoafectiva pot arribar a tenir un alt potencial de transformació social, quan adopta una perspectiva transgressora feminista, interseccional i queer”.

Aurea Ayon

Actriu i mediadora artística amb màster en teràpia Gestalt, especialitzada en la dinamització de grups de Teatre de l’Oprimit i de les oprimides amb mirada feminista i antiracista. Des de fa 15 anys m’he dedicat a treballar amb jovent i els últims anys en projectes feministes introduint la mirada antiracista i treballant en contra de la gordofòbia.

Carol Astudillo

Ha coordinat projectes com ara el Pla Barcelona Interculturalitat, l’Estratègia BCN Antirumors, l’Espai Avinyó-Llengua i Cultura i el programa de formació i assessoraments en perspectiva intercultural per equips de joventut, entre d’altres. Ha co-creat guies professionals, com la Guia per una abordatge interseccional en l’educació afectivo-sexual per l’ACJ. Actualment, co-gerencia QSL Serveis Culturals i és Directora de l’àmbit de Diversitats.
Exerceix com a consultora en enfocament intercultural i perspectives interseccionals aplicades, i impulsant projectes propis en l’àmbit de l’activisme cultural.

Adriana Torroella

Graduada en Educació Social i experta en Creació de Projectes Socials i Gestió d’ONGs.
Actualment treballa acompanyant infants i famílies en situació de vulnerabilitat, i dirigeix el projecte Fahafahana, centrat en promoure l’antiracisme en l’àmbit educatiu. En aquest sentit, ha escrit una guia docent antiracista titulada “Mainty” i ha participat en el llibre “Llavors: som la regeneració”.

Dani Rius

Terapeuta Gestalt amb postgrau en Gestalt i Sexualitat a Espai Lúdic – EGC. Format en Constel·lacions Familiars aplicades a la parella amb Joan Garriga, Dj d’Ecstaticdance amb Albert Pala i teatre experimental amb Jessika Walker. També titulat en Integració Social i tallerista per a la Prevenció de la Violència Masclista. Va treballar durant anys en l’àmbit de la Diversitat Funcional, l’Educació Viva i amb persones Refugiades.

A què esperes per inscriure’t?

Si tens algun dubte o comentari sobre les inscripcions, escriu-nos a:
inscripcions@mandragores.cat 

Aquesta web utilitza Cookies pròpies per al seu correcte funcionament. En fer clic sobre el botó Acceptar, acceptes lús daquestes tecnologies i el processament de les teves dades per a aquestes finalitats.   
Privacidad