Mandràgores

Mandràgores és un projecte cooperatiu que neix el 2016 amb la voluntat de contribuir en l’educació sexuali i afectiva des d’una perspectiva feminista. Duem a terme aquesta tasca a través de tallers participatius i vivencials que facilitin una revisió crítica de la sexualitat.

——————————————-◉

(femení) Gènere de plantes herbàcies de la família de les solanàcies (Mandragora sp), d’arrel napiforme, sovint bífida i antropomorfa,  molt emprada en la preparació de filtres pels poders afrodisíacs i guaridors de l’esterilitat que hom li atribuïa. Creix a les terres mediterrànies meridionals. Té una gran tradició en el folklore europeu i del Pròxim Orient. S’utilitzava tant a la medicina tradicional com a la bruixeria. 

Principis

Feminisme

Treballar l’autoconeixement del cos i la sexualitat des d’una mirada feminista, per alliberar-nos del control i la violència masclista. Trencar el tabú i fer-ho ens espais de comoditat, cura i cooperació.

Educació sexual

Replantejar l’educació afectiva i sexual de joves i adolescents, que s’integri de manera transversal en tot el procés educatiu. Fugir de la visió heteronormativa i binària i dels missatges basats en la por, els mites i els tabús. Enfocar-la des de l’autoconeixement, la diversitat i el plaer.

Pensament crític

Revisar les pròpies experiències i fomentar les sinèrgies i aprenentatges entre les participants, per qüestionar la construcció patriarcal de la sexualitat, les creences, mites i tabús, i elaborar una visió crítica del món.

Empoderament

Desenvolupar habilitats per confrontar opressions, superar adversitats i ampliar drets i llibertats personals i col·lectives.

Transformar la sexualitat

Contribuir a generar un nou paradigma de la sexualitat, basat en l’autoconeixement, la diversitat i el plaer. Per fer de la sexualitat una experiència alliberadora, lliure de violències.

L’equip

Laura Arcarons Martí

Formo part de Mandràgores des de l’inici del projecte, com a tallerista i educadora sexual en activitats adreçades a adolescents, joves, dones, educadores i famílies.

Màster en sexologia i gènere, la meva escola principal ha sigut el món associatiu juvenil, l’activisme feminista i els moviments socials.

Per mi aquest projecte és una font d’aprenentatge i una oportunitat per fer realitat propostes transformadores en matèria de sexualitat i gènere.

Carlota Coll Gutiérrez

Des de l’inici, formo part de Mandràgores com a tallerista i educadora sexual.

De formació ambientòloga, m’he dedicat professionalment a l’educació i la dinamització de joves i infants. Una font d’aprenentatge han sigut els anys de participació en el món del lleure i els casals de joves, l’activisme feminista i els moviments socials.

Per mi Mandràgores és un repte i és repensar-se constantment, una mirada crítica a la sexualitat hegemònica i una eina de transformació col·lectiva des del feminisme.

I més companyes que ho han fet possible:

Jordina Arnau Roig
Comunicació i difusió del projecte (2019)

Eva Palomar Gómez
Il·lustració i disseny del logotip i imatge de Mandràgores

Sònia Domènech Morro
Disseny i maquetació de les fitxes

Laura Matesanz Salvadó
Fotografies de l’equip i projecte de Mandràgores

Hem treballat amb: