Mandràgores
Mandràgores és un projecte cooperatiu que neix el 2016 amb la voluntat de contribuir en l’educació sexuali i afectiva des d’una perspectiva feminista. Duem a terme aquesta tasca a través de tallers participatius i vivencials que facilitin una revisió crítica de la sexualitat.

——————————————-◉
(femení) Gènere de plantes herbàcies de la família de les solanàcies (Mandragora sp), d’arrel napiforme, sovint bífida i antropomorfa, molt emprada en la preparació de filtres pels poders afrodisíacs i guaridors de l’esterilitat que hom li atribuïa. Creix a les terres mediterrànies meridionals. Té una gran tradició en el folklore europeu i del Pròxim Orient. S’utilitzava tant a la medicina tradicional com a la bruixeria.
Principis

Feminisme
Treballar l’autoconeixement del cos i la sexualitat des d’una mirada feminista, per alliberar-nos del control i la violència masclista. Trencar el tabú i fer-ho ens espais de comoditat, cura i cooperació.

Educació sexual
Replantejar l’educació afectiva i sexual de joves i adolescents, que s’integri de manera transversal en tot el procés educatiu. Fugir de la visió heteronormativa i binària i dels missatges basats en la por, els mites i els tabús. Enfocar-la des de l’autoconeixement, la diversitat i el plaer.

Pensament crític
Revisar les pròpies experiències i fomentar les sinèrgies i aprenentatges entre les participants, per qüestionar la construcció patriarcal de la sexualitat, les creences, mites i tabús, i elaborar una visió crítica del món.

Empoderament
Desenvolupar habilitats per confrontar opressions, superar adversitats i ampliar drets i llibertats personals i col·lectives.

Transformar la sexualitat
Contribuir a generar un nou paradigma de la sexualitat, basat en l’autoconeixement, la diversitat i el plaer. Per fer de la sexualitat una experiència alliberadora, lliure de violències.
L’equip

Laura Arcarons Martí
Formo part de Mandràgores des de l’inici del projecte, com a tallerista i educadora sexual en activitats adreçades a criatures, adolescents, joves, dones, educadores i famílies.
Màster en sexologia i gènere, la meva escola principal ha sigut el món associatiu juvenil, l’activisme feminista i els moviments socials.
Juntament amb la Carlota, soc coautora del conte la Diversitat és divertida i del llibre Sexualitat en joc. També he format part de l’equip d’elaboració del joc eròtic Voluptas.
Per mi aquest projecte és una font d’aprenentatge constant, un estímul de pensament crític i una oportunitat per fer realitat propostes transformadores en matèria de sexualitat i gènere.

Carlota Coll Gutiérrez
Des de l’inici, formo part de Mandràgores com a tallerista i educadora sexual.
De formació ambientòloga, m’he dedicat professionalment a l’educació i la dinamització de joves i infants. M’he format en facilitació de grups mitjançant la metodologia de treball de processos i actualment estic cursant el màster de formació al professorat de secundària.
Una font d’aprenentatge han sigut els anys de participació en el món del lleure i els casals de joves, l’activisme feminista i els moviments socials.
Juntament amb la Laura, soc coautora del conte la Diversitat és divertida i del llibre Sexualitat en joc. També he format part de l’equip d’elaboració del joc eròtic Voluptas.
Per mi Mandràgores és un repte i és repensar-se constantment, una mirada crítica a la sexualitat hegemònica i una eina de transformació col·lectiva des del feminisme.

Bruna Serra Puntí
M’he incorporat al projecte de Mandràgores el 2022 com a educadora sexual i tallerista.
Pedagoga de formació, m’he especialitzat en sexologia a través del curs d’educadora sexual, a Gurenduz, i del màster en sexologia i gènere, a la Fundación Sexpol. He treballat en la intervenció de carrer amb joves, en la formació de formadores i en l’àmbit de les drogues i l’oci nocturn. La participació en el lleure educatiu, moviments socials i col·lectius feministes m’han aportat aprenentatges i una mirada compromesa. A part, he dut a terme un projecte de construcció de memòria històrica de la sexualitat durant el franquisme a partir de testimonis orals.
La sexualitat, per mi, té el poder de qüestionar i transformar les estructures socials i Mandràgores és una oportunitat i un repte per treballar per aquest canvi.
Col·laboradores:

Èlia
Col·laboro amb Mandràgores com a tallerista en l’etapa de primària.
Soc mestra d’Educació Primària, amb experiència en l’educació en el lleure. He format part de la comissió d’Igualtat de l’escola, participat en el programa “Escoles per la Igualtat” i realitzat el curs ‘Acompanyament de la sexualitat en la infància’, de l’Anna Salvia. L’activisme en col·lectius feministes i els moviments socials forma part de la motxilla que duc d’aprenentatges personals i professionals.
Mandràgores és, per a mi, una oportunitat de transformació educativa i social que aporta un granet de sorra en repensar la sexualitat des del plaer i amb perspectiva feminista.
I més companyes que ho han fet possible:
Jordina Arnau Roig
Comunicació i difusió del projecte (2019)
Eva Palomar Gómez
Il·lustració i disseny del logotip i imatge de Mandràgores