Mandràgores

Mandràgores és un projecte cooperatiu que neix el 2016 amb la voluntat de contribuir en l’educació sexuali i afectiva des d’una perspectiva feminista. Duem a terme aquesta tasca a través de tallers participatius i vivencials que facilitin una revisió crítica de la sexualitat.

—————————————–◉

(femení) Gènere de plantes herbàcies de la família de les solanàcies (Mandragora sp), d’arrel napiforme, sovint bífida i antropomorfa,  molt emprada en la preparació de filtres pels poders afrodisíacs i guaridors de l’esterilitat que hom li atribuïa. Creix a les terres mediterrànies meridionals. Té una gran tradició en el folklore europeu i del Pròxim Orient. S’utilitzava tant a la medicina tradicional com a la bruixeria. 

Principis

Feminisme

Treballar l’autoconeixement del cos i la sexualitat des d’una mirada feminista, per alliberar-nos del control i la violència masclista. Trencar el tabú i fer-ho ens espais de comoditat, cura i cooperació.

Educació sexual

Replantejar l’educació afectiva i sexual de joves i adolescents, que s’integri de manera transversal en tot el procés educatiu. Fugir de la visió heteronormativa i binària i dels missatges basats en la por, els mites i els tabús. Enfocar-la des de l’autoconeixement, la diversitat i el plaer.

Pensament crític

Revisar les pròpies experiències i fomentar les sinèrgies i aprenentatges entre les participants, per qüestionar la construcció patriarcal de la sexualitat, les creences, mites i tabús, i elaborar una visió crítica del món.

Empoderament

Desenvolupar habilitats per confrontar opressions, superar adversitats i ampliar drets i llibertats personals i col·lectives.

Transformar la sexualitat

Contribuir a generar un nou paradigma de la sexualitat, basat en l’autoconeixement, la diversitat i el plaer. Per fer de la sexualitat una experiència alliberadora, lliure de violències.

L’equip

Laura Arcarons Martí

Formo part de Mandràgores des de l’inici del projecte, com a tallerista i educadora sexual en activitats adreçades a criatures, adolescents, joves, dones, educadores i famílies.

Màster en sexologia i gènere, la meva escola principal ha sigut el món associatiu juvenil, l’activisme feminista i els moviments socials.

Juntament amb la Carlota, soc coautora del conte la Diversitat és divertida i del llibre Sexualitat en joc. També he format part de l’equip d’elaboració del joc eròtic Voluptas.

Per mi aquest projecte és una font d’aprenentatge constant, un estímul de pensament crític i una oportunitat per fer realitat propostes transformadores en matèria de sexualitat i gènere.

Carlota Coll Gutiérrez

Des de l’inici, formo part de Mandràgores com a tallerista i educadora sexual.

De formació ambientòloga, m’he dedicat professionalment a l’educació i la dinamització de joves i infants. M’he format en facilitació de grups mitjançant la metodologia de treball de processos i actualment estic cursant el màster de formació al professorat de secundària.

Una font d’aprenentatge han sigut els anys de participació en el món del lleure i els casals de joves, l’activisme feminista i els moviments socials.

Juntament amb la Laura, soc coautora del conte la Diversitat és divertida i del llibre Sexualitat en joc. També he format part de l’equip d’elaboració del joc eròtic Voluptas.

Per mi Mandràgores és un repte i és repensar-se constantment, una mirada crítica a la sexualitat hegemònica i una eina de transformació col·lectiva des del feminisme.

Bruna Serra Puntí

M’he incorporat al projecte de Mandràgores el 2022 com a educadora sexual i tallerista.

Pedagoga de formació, m’he especialitzat en sexologia a través del curs d’educadora sexual, a Gurenduz, i del màster en sexologia i gènere, a la Fundación Sexpol. He treballat en la intervenció de carrer amb joves, en la formació de formadores i en l’àmbit de les drogues i l’oci nocturn. La participació en el lleure educatiu, moviments socials i col·lectius feministes m’han aportat aprenentatges i una mirada compromesa. A part, he dut a terme un projecte de construcció de memòria històrica de la sexualitat durant el franquisme a partir de testimonis orals.

La sexualitat, per mi, té el poder de qüestionar i transformar les estructures socials i Mandràgores és una oportunitat i un repte per treballar per aquest canvi.

Blanca Castelló Martínez

Al setembre de 2023 m’incorporo a Mandràgores com tallerista i educadora sexual.

Sociòloga de formació, la meva inquietud pels estudis de gènere i sexualitats em van portar a cursar el Màster de Sexologia i Gènere.

Durant els últims anys m’he dedicat a la intervenció amb joves en diferents contextos, i he acompanyat processos formatius al costat de dones migrades i persones amb diversitat funcional amb una mirada feminista i interseccional.

Poder participar en aquest projecte m’acosta a continuar aprenent sobre sexualitats de manera col·lectiva i creient en la potència que té l’educació sexual feminista per a la transformació social.

I més companyes que ho han fet possible:

Jordina Arnau Roig
Comunicació i difusió del projecte (2019)

Eva Palomar Gómez
Il·lustració i disseny del logotip i imatge de Mandràgores

Hem treballat amb:

Aquesta web utilitza Cookies pròpies per al seu correcte funcionament. En fer clic sobre el botó Acceptar, acceptes lús daquestes tecnologies i el processament de les teves dades per a aquestes finalitats.   
Privacidad