Trenquem coreografies explorem el plaer
Amb la campanya “trenquem coreografies, explorem el plaer” hem volgut revisar quins són els referents sexuals que apareixen a les pantalles, quin impacte tenen en la nostra vivència de la sexualitat i pensar com podem generar noves realitats.
Test RDS
Test de Representació Diversa de la Sexualitat en el món audiovisual
Inspirant-nos amb la proposta del Test de Bechdel que ja el 1985 plantejava un conjunt de normes per a avaluar el masclisme i la representació de les dones en pel·lícules, obres de teatre, literatura… hem volgut suggerir 4 criteris per avaluar si una producció audiovisual representa la sexualitat de manera una mica més diversa del que estem sempre acostumades a veure: relacions heterosexuals que giren al voltant de la penetració i cossos normatius.
Menos coreografías y más educación sexual
Article Sin Permiso
(…) Está tan extremadamente modelado como debe ser una relación sexual que en muchos casos pasa por delante ceñirse al protocolo establecido: besos – tocamientos – penetración – orgasmo – fin, que buscar la forma de gozar y pasarlo bien mutuamente. Y al final el sexo, sobre todo heterosexual, parecen más un acto narcisista que una relación.
Trenquem el protocol
Animació
Proposem! Ressignificar el concepte “follar” perquè el plaer de ningú quedi fora. Que follar sigui un joc d’exploració i descobriment dels cossos, un espai on compartir plaer sexual, siguin quines siguin les pràctiques. No hi ha una manera de follar bé, perquè cada cos i cada moment és diferent. Fugir dels protocols en el sexe és permetre’s jugar, combinar estimulacions, provar i equivocar-se. El més important és partir de l’escolta al cos, dels desitjos i sensacions de plaer que sorgeixen i poder comunicar-ho lliurement. És escoltar el propi cos, però també el de les altres persones.
Desmuntem la jerarquia
Animació
Proposem! Democratitzar les pràctiques sexuals, això implica descentralitzar la penetració penis-vagina i entendre el plaer des de l’exploració, el joc i el descobriment dels cossos, fugint de protocols que defineixen què vol dir tenir una relació sexual “completa”. Proposem ampliar l’imaginari de pràctiques sexuals i entendre-les sense jerarquies. Que tot el cos sigui un territori de plaer, trencant tabús i estigmes pel que fa al plaer obtingut a través de parts del cos socialment menys sexualitzades per explorar el gaudi més enllà dels genitals.
Més enllà dels genitals
Animació
Proposem! Ampliar les zones de plaer del cos, explorant i descobrint sensacions més enllà dels genitals, que han tingut un paper central i quasi exclusiu en el sexe. Trenquem tabús i estigmes pel que fa al plaer obtingut a través de parts del cos socialment menys sexualitzades: les cames, els dits, els peus, l’esquena, el cap, el coll, els braços, la panxa… tota la nostra pell pot ser un territori del plaer!
Superem estereotips
Animació
Proposem! Explorar amb les pràctiques i trencar esterotips. Desvincular les pràctiques sexuals d’orientacions del desig i entendre que per qui sentim atracció no té res a veure amb les zones de plaer del nostre cos ni amb les preferències de pràctiques sexuals. Proposem compartir des de l’exploració i comunicar què és el que ens agrada i ens ve de gust en cada moment.
Volem fluir!
Animació
Proposem! Viure el desig de manera fluida i relaxada, des de l’exploració, l’autoconeixement i l’escolta.
El desig pot fluctuar al llarg de la vida per molts motius i és important no pressuposar que és actiu o inactiu en base a prejudicis d’edat, parella, solteria, gènere, orientació, origen…
Proposem trencar amb la presumpció d’heterosexualitat i qüestionar la idea que tothom és heterosexual fins que digui el contrari.
No donem res per fet, totes podem fer l’exercici de preguntar-nos què desitgem, i entendre que això també pot ser canviant al llarg de la nostra vida.
Parlem?
Animació
Proposem! Incloure la comunicació en el sexe com a ingredient imprescindible per construir relacions sexoafectives sanes, espais còmodes i segurs on poder connectar amb el propi desig, passar-nos-ho bé i no traspassar límits propis ni de la resta.
Trenquem amb la idea que el silenci en el sexe és quelcom romàntic i desitjat, que constata la bona connexió entre les participants. A més, parlar de sexe es pot fer també en moments fora de la trobada sexual, compartint desitjos, fantasies, emocions … Resignifiquem la comunicació i, sobretot, gaudim-la!